اطلاعات عمومی

سرقلم الکتروکوتری و آشنایی با آن

در این مقاله با قلم و سرقلم کوتری آشنا خواهیم شد. یکی از بزرگترین مشکلات حین جراحی خونریزی قسمت های برش خورده و صدمه دیده می باشد و کنترل خونریزی یکی از موارد مهم و قابل تامل برای تیم جراحی محسوب می گردد. برای کنترل خونریزی بسته به محل، میزان و شدت خونریزی از روش های گوناگونی استفاده می گردد. یکی از پر کاربرد ترین روش ها استفاده از جریان برق تنظیم شده برای سوزاندن رگ های خونریزی دهنده می باشد. در این روش یک دستگاه ژنراتور جریان برق تولید می نماید که برحسب نوع جراحی و میزان خونریزی های احتمالی شدت آن تنظیم می شود (در طول مدت جراحی بر حسب نیاز قابل تغییر و تنظیم می باشد). از طریق یک الکترود جریان وارد موضع عمل جهت سوزاندن گردیده و پس از انجام فرآیند از طریق الکترود یا قطب دیگر از بدن بیمار خارج شده و به دستگاه بر می گردد تا در بدن بیمار مشکلی ایجاد ننماید.

 

 

 

روش های استفاده از الکترو کوتری

سیستم الکترو کوتری علاوه بر استفاده جهت کنترل خونریزی برای برش بعضی از نسوج همچون زیر جلد، فاسیا و عضله نیز استفاده می شود. بنابر این این دستگاه دو نوع عملکرد دارد؛ یک عملکردن آن سوزاندن و کنترل خونریزی و دیگر عملکرد آن برش نسوج است. در عموم جراحی ها از الکترو کوتر به دو روش جهت بند آوردن خونریزی ناشی از جراحی استفاده می شود، اما رایج ترین راه که بیشترین مورد استفاده را دارد تحت عنوان مونو پلار (تک قطبی) شناخته می شود.

 

 

 

روش مونوپلار

 

 

روش مونوپلار

در این روش جریان برق تنظیم شده دستگاه از طریق یک رابط و سیم به یک الکترود (عمدتا قلم کوتری) انتقال یافته و وارد بافت می گردد تا برش یا کواگوله (کنترل خونریزی) صورت پذیرد. الکترود، عروق در حال خونریزی بافت را می سوزاند و به این ترتیب مانع خونریزی می گردد و یا به برش بافت کمک می نماید. پس از برش و یا انعقاد خون جریان برق وارد شده به موضع جراحی از طریق یک الکترود ( پلیت کوتری) و سیم دنباله آن به دستگاه بر میگردد تا داخل بدن نمانده و سوختگی ایجاد ننماید.

همانطور که ذکر شد الکترو کوتر دو قابلیت سوزاندن و بریدن را دارد: در عملکرد نوع مونوپلار، جریان متناسب تولید شده توسط دستگاه از طریق یک سوکت و سیم رابط به هند پیس (الکترود) انتقال یافته و سپس توسط سری قلم (هند پیس) به نسج برای سوزاندن و یا برش انتقال می یابد. با توجه به محل، سطح مقطع عمق و نوع عملکرد از الکترودهای با شکل سر های متنوع استفاده می شود.

 

 

 

موارد احتیاط هنگام استفاده از قلم و سرقلم کوتری

جراحـی ایمـن بـا دسـتگاه الکتروکوتر علاوه بر کیفیت و کارآیی دستگاه به آشنایی اپراتور با نکات ایمنی نیـز بـستگی دارد. به منظور دستیابی به ایمنی بیشتر و کاهش سوختگی های ناشی از الکتروکوتر، دستور العملی توسط کارشناسان متخصص این زمینه ایجاد شده است که در ادامه به مواردی از آن که مرتبط به قلم و سرقلم الکتروکوتری می باشد اشاره می کنیم.

 

 

 

موارد احتیاط سرقلم کوتری

 

 

  • کابل های مربوط به قلم کوتر به طریقی قرار گیرند که با بیمار و سیم های دیگر تماس پیدا نکنند.
  • پروب ها و لیدهای مانیتورینگ و الکترودهای دیگر مـی تواننـد مـسیری بـرای نـشت جریـان هـای فرکانس بالا باشند. بنابراین هنگامی که استفاده می شوند حتی الامکـان دور از قلـم کـوتر و پلیـت قرار گیرند.
  • حتی المقدور دستگاه دارای مانیتور برای نمایش اتصال پلیـت بـه کابـل باشـد و همچنـین قابلیـت نمایش عملکرد قلم کوتر را داشته باشد.
  • سرقلم کوتری نباید تغییـر رنـگ زیـادی داده باشد.
  • قلم کوتر دارای ترک خوردگی، شکستگی یا لب پریدگی نباشد.
  • سیم قلم در هیچ نقطه ای دارای زدگی، پارگی، سوختگی، سوراخ یا موارد مشابه نباشد.
  • قلم های کوتر متصل به دستگاه که در حین عمـل اسـتفاده نمـی شـوند در مکـانی مناسـب (حتـی الامکان دور از موضع جراحی) قرار گیرند تا با فعال شدن نا خواسته دستگاه، موجـب سـوختگی بیمـار یـا پرسنل نشود.
  • قلم کوتر همواره تمیز باشد و از اثرات چسبندگی بافت، ناشی از استفاده قبلی، پاک شود.

 

 

 

انواع سرقلم کوتری

 

 

مدل های سرقلم کوتری (الکترود قلم کوتری)

 

 

تنوع شکل و فرم و اندازه های سرقلم بسیار زیاد می باشد. بیشترین انواع کاربری عبارتند از:

 

نوع چاقویی (کات) که بطور معمول روی قلم های کوتری نصب می باشند: کاربرد اصلی آن برش است، اما برای سوزاندن نیز استفاده می شود و از همین رو در بیشتر موارد از آن استفاده می شود.

نوع کواگوله یا کروی: به دلیل شکل کروی آن عمدتا برای کنترل خونریزی استفاده می شوند و بسته به سطح خونریزی از قطر های مختلف آن استفاده می گردد.

نوع سوزنی: برای سوزاندن قسمت های بسیار کوچک و نقطه ای استفاده می شود و بیشترین کاربرد آن برای ترمیم های پوستی می باشد.

نوع اسپاچولا: فرم چهار گوش داشته و سطح مقطع بزرگی را پوشش می دهد و برای کنترل خونریزی های نقطهای و وسیع کاربرد دارد.

نوع حلقه ای یا رینگ: معمولا برای برش و برداشتن لایه ای همچون برداشت توده ها استفاده می شود.

 

* الکترود ها همچنین با توجه به عمق محل جراحی با طول پایه های متنوع تولید و عرضه می گردند که بیشترین اندازه ها ۷ سانت ، ۱۰ سانت و ۱۳ سانت می باشد.

* همچنین از الکترود های دیگری در جراحی های آندوسکوپی برای این منظور استفاده می گردد که مهمترین آنها الکترودهای آرتروسکوپی، الکترودهای (لوپ) TUR در ارولوژی و هوک های لاپاراسکوپی می باشند.

همان طور که پیش از این هم اشاره شد، روش مونوپلار الکتروکوتر، رایج ترین روش کوتری بوده و قلم و سرقلم کوتری از جمله ابزارهای مورد استفاده در این روش می باشند. فروشگاه اینترنتی طب کده، سرقلم کوتری را در دو نوع بلند و کوتاه ارائه می دهد. مواد اولیه به کار رفته در سرقلم کوتری کیفیت بالایی داشته؛ در نتیجه کارایی بالایی داشته در عمل های طولانی کارکرد مطمئنی ارائه می نمایند. در ضمن طراحی دسته ی این قلم ها به گونه ای است که مناسب دست کاربر و ارگونومیک می باشند.

 

 

چرا از سرقلم کوتری موجود در سایت طب کده استفاده کنیم؟

 

 

  • سهولت کاربرد
  • دسترسی آسان و سریع
  • وزن سبک و متعادل برای جلوگیری از خستگی دست
  • طراحی ارگونومیک
  • ایمنی بالا
  • حداقل چسبندگی بافت به سر قلم
  • حداقل نکروز بافتی
  • حفظ خاصیت عدم چسبندگی پس از چندین بار استفاده
  • ارائه شده در اندازه های مختلف (۷، ۱۳ و ۲۰ سانتی متر)
  • قابل استریل
  • قیمت مناسب و مقرون به صرفه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *